Kérdezze Gyógyszerészét!

Forduljon bizalommal
dr. Sike Anita
gyógyszerészhez. 

rolex replika
Keresés:
Csak az általunk forgalmazott készítmények
Összes készítmény
Vényköteles Gyógyszer
Nem Vényköteles Gyógyszer
Gyógyászati segédeszköz
Egyéb termékek
Betegségek között
Tünetek között


Tanács-adás, aktualitások

Babaápolás - Rovarcsípés jelei a csecsemő bőrén

 
Csípések (szúnyog, kullancs) megelőzésére
 
Szúnyogok nyálmirigye véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz. A szúnyogok különösen kedvelik a nullás vércsoportúakat, az emberi verejtékben található tejsavat, és a kilélegzett széndioxidot.
Kullancsok nemcsak erdőkben találhatók, hanem mindenhol, ahol a dús a fű és árnyat adó fák vannak, pl. utcán, kertben, parkokban, játszótéren, az óvodák és iskolák udvarain.
 
A kullancsok alapvetően két fő betegséget terjeszthetnek:
 
Az agyvelőgyulladás esetén a csípés után 1-2 héttel magas láz, étvágytalanság, levertség és a fejfájás tapasztalható, amelyek elmúlnak és az esetek egy részében azonban 2-4 hét múlva (amikor már a beteg el is felejti a korábbi tüneteket) újra jelentkeznek és bénulással, légzési nehézséggel, görcsökkel és aluszékonysággal járó súlyos állapot alakul ki. A betegség általában nyom nélkül gyógyul, védőoltás kérhető ellene.
 
A Lyme-kór esetében a kullancscsípés után néhány nappal piros, körkörös, gyűrű alakú (kokárdaszerű) folt jelenik meg a bőrön, amely az ízületeknél érezhető égető érzéssel párosul. amely magától elmúlik. A beteg fáradtnak, étvágytalannak érzi magát, előfordulhatnak görcsök, de láz nem jellemző. A betegség bénuláshoz vezethet, de időben szedett gyógyszerekkel hatásosan kezelhető.
 • A csípés helyén keletkező kiütés, gyulladás viszket. A vakarózás felsebzi a bőrt és ennek hatására másodlagos, esetleg elgennyedő fertőzés keletkezhet, és többféle betegséget terjesztenek. Megjelenésük a szabadban gátolja a munkavégzést, a pihenést, zárt térben pedig akadályozza a nyugodt alvást.
 • Szabad térben védjük bőrünket, pl. nadrágszárat betűrni a zokni alá, az inget vagy trikót
 • pedig a nadrágba. Mert a kullancs lentről mászik fölfelé, ezért minél hosszabb utat
 • kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog.
 • Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel. Adjunk rájuk fehér vászonsapkát, ezen hamarabb észrevesszük az oda került kullancsot.
 • A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli.
 • A rovarriasztó szerek több órás védelmet nyújtanak a csípések ellen. De fürdés vagy erős izzadás esetén többször kell használni azokat.

 

Kullancsok eltávolítása a bőrből:

 • A szabadban eltöltött idő után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. A 72 óra elteltével eltávolított kullancs - ha fertőzött volt - csaknem 100%-os bizonyossággal átadta a fertőzést.
 • A kullancs eltávolításakor nem szabad megfojtani azt krémmel vagy petróleummal, ez csak késlelteti az eltávolítást, és arra készteti, hogy visszaöklendezze a váladékait az emberi testbe.
 • Csipesszel kell megfogni a kullancsot a bőrhöz minél közelebb, és folyamatos húzással eltávolítani. Ha enyhén csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányban, könnyebben kijön, de a potrohát nem szabad megnyomni.

 

 • Ha a kullancs feje beszakad, nem okoz problémát, mivel a gyomor tartalmazza a kórokozókat – nem érdemes ezért a „szakember” eltávolítására várni.
 • Használhatunk kullancskiszedő kanalat, csipeszt vagy a körmünket is (potrohát nem összenyomva).

 


Vissza az előző oldalra