Kérdezze Gyógyszerészét!

Forduljon bizalommal
dr. Sike Anita
gyógyszerészhez. 

rolex replika
Keresés:
Csak az általunk forgalmazott készítmények
Összes készítmény
Vényköteles Gyógyszer
Nem Vényköteles Gyógyszer
Gyógyászati segédeszköz
Egyéb termékek
Betegségek között
Tünetek között


Tanács-adás, aktualitások

Kullancsok, bolhák - emberek, állatok

A hazánkban előforduló bolhafajok közül a kutya- és macskabolha, továbbá az ember bolhája a legelterjedtebb. A macskabolha támadhatja mind az embert, mind pedig házi kedvenceinket. A kullancsok kutyákra és macskákra egyaránt felmászhatnak. Számos fertőző betegség kórokozóját terjesztik vérszívás útján, ezek közül hazánkban a kutyákra főként a kutya elhalálozását okozó babéziózis és az állatról emberre is átterjedő Lyme borréliózis jelent veszélyt. A kullancsok előfordulására ma már sajnos Magyarország legtöbb vidékén számítanunk kell. A kullancstérkép megmutatja, hogy az lakóhelyünkön milyen valószínűséggel fordulnak elő fertőzött kullancsok. A kullancsok és bolhák ellen védekezni kell, termékajánló és a kullancskiszedő kanál használata a részletekben látható.

 Bolhák

 

A hazánkban előforduló bolhafajok közül a kutya- és macskabolha, továbbá az ember bolhája a legelterjedtebb. A macskabolha támadhatja mind az embert, mind pedig házi kedvenceinket.

 

Miért fontos a bolhák távoltartása otthonunktól, házi kedvenceinktől?

·        A bolhák folyamatos vérszívással károsítják áldozataikat, más élősködőket és fertőző betegségeket is terjesztenek, valamint a bolha nyálában lévő anyagokra allergiásan reagáló kutyák, ritkábban macskák esetében súlyos bőrgyulladást is okozhatnak.

·        Ha a kutyák elkapják a bolhákat, szétrágják és lenyelik őket, ezzel a szervezetükbe kerül a bolha által hordozott uborkamagképű galandféreg petéje, amely a kutya beleiben kifejlődik és élősködik. A bolhás kutya gyakorlatilag férges kutyának is tekinthető.

 

Hol fordulnak elő a bolhák?

·        Egész évben problémát okoznak

·        A vérszívó élősködők közül a bolhák támadására szinte egész évben számítanunk kell.

·        A bolhák minden olyan helyen megjelenhetnek, ahol kutyák és macskák megfordulnak, így az utcán vagy a pincékben is.

·        A vérszívó élősködők felugranak a gyanútlan állatra, és a a szőr között elrejtőzve akár lakásainkba is bejuthatnak.

·        A lakásban lévő szőnyegekben, padlószőnyegben, számukra kedvező hőmérsékleti viszonyok között pedig szabadon szaporodásnak indulhatnak.

·        Egyetlen nőstény bolha akár napi 30-50 pete lerakására képes, és ezt heteken keresztül tudja megszakítás nélkül folytatni. A peték és az egyéb fejlődési alakok a lakás minden rejtett zugát elárasztva folyamatos utánpótlást biztosítanak a bolhaállománynak, így a kipusztításuk otthonunkból nem egyszerű feladat.

 

A bolhák életciklusa

·        Kikelési helyekről ott beszélhetünk, ahol a fiatal bolhaegyedek a közelükbe kerülő gazdára várnak. A kikelést robbanásszerűen beindítja a gazdaállat testhője, légzése, vagy árnyéka.

·        A bolhainvázió: A kutya vagy macska a kikelési hely mellett áthaladva magához vonzza a frissen kikelt, kifejlett bolhákat. A kezdeti bolhafertőződés az idő legnagyobb részében nem az állatok közötti kontaktus révén történik, hanem elsősorban ott, ahol a bolhákkal fertőzött állat tartózkodási helye található.

·        Bolhapeték: Nedvesek (nem tapadnak) és 1-2 órát maradnak a szőrzeten, majd a környezetbe hullanak. Néhány nap múlva kelnek ki. Porszívóval el lehet őket távolítani, de a porzsákban is átalakulhatnak lárva stádiumba.

·        A bolhák fejlődési ciklusának lényegi része, a lárvaállapotok és a bábok, nem az Ön kedvencén, hanem annak környezetében, láthatatlanul történik. Ezek a kikelési helyek más, korábban már bolhával fertőzött állatok környezetében jönnek létre.

·        Három egymást követő lárvaállapot: A fejlődésük 7-14 napig tart. A lárvák szerves hulladékokkal, például hámsejtekkel, bolhapetékkel és kifejlett bolhák ürülékével táplálkoznak. A lárvák igyekeznek minél előbb elhagyni a gazdaállatot és sötét helyekre húzódni. Több métert tehetnek meg. Bábot szőnek.

 

 

Kullancsok

 

 

A kullancsok kutyákra és macskákra egyaránt felmászhatnak. Számos fertőző betegség kórokozóját terjesztik vérszívás útján, ezek közül hazánkban a kutyákra főként a kutya elhalálozását okozó babéziózis és az állatról emberre is átterjedő Lyme borréliózis jelent veszélyt.

A kullancsok előfordulására ma már sajnos Magyarország legtöbb vidékén számítanunk kell.

Az alább látható lyme-kór kullancstérképen a lyme-kór magyarországi arányát láthatjuk, 100 000 lakosra számítva. Különösen veszélyes területek sötét bordó színnel láthatóak!

 

 

Miért fontos a bolhák távoltartása otthonunktól, házi kedvenceinktől?

·        Helyi allergiás bőrreakciók, gyulladások a befúródás környezetében.

·        Kórokozók átadása – a szúnyogok után a kullancsok a második leggyakoribb fertőző betegségeket terjesztő állatok. Ha olyan területen jár kedvencével, ahol kullancsok is előfordulhatnak, és kedvence megbetegszik, ne felejtse el megemlíteni állatorvosának, hogy kutyája kullancsveszélyes helyen járt.

·    Vérszegénység – a tömeges kullancsfertőzöttség kölyökkutyák és kölyökmacskák esetén súlyos vérveszteséget okozhat, szélsőséges esetekben halálos kimenettel.

·     Kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás): Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és izületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

·      Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz): Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

·        Q-láz (kérdőjeles láz): A tünetek az emberben és a háziállatban aszerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

·        Tularemia (nyúlpestis): E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. Kullancscsípéssel, "bőrtularemia", légúti fertőzéssel: "tüdő-tularemia" stb.)

·        Mediterrán foltos láz: Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

·        TIBOLA: Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

 

Hol fordulnak elő a kullancsok?

·        Noha a kullancsok egész évben veszélyt jelentenek, igazán a meleg és csapadékosabb időszakokban fokozódik az aktivitásuk, ezért általában egy tavaszi és egy őszi csúccsal számolhatunk elsősorban, de egész évben megjelenhetnek.

·        A kutyáinkat és macskáinkat megtámadó kullancsok leggyakrabban erdőkben, közparkokban és kertekben fordulnak elő.

 

A kullancsok életciklusa

·        Európában, így hazánkban is három faj fordul elő leggyakrabban: Ixodes ricinus, mely az erdős-bozótos területeket kedveli és a Lyme borreliosis terjesztője; Dermacentor reticulatus, kifejezetten nedves, párás élőhelyeken fordul elő és a babesiosis terjesztője, ill. a Rhipicephalus sanguineus, amelynek Európában eredeti élőhelye a Földközi-tenger medencéje, ahonnan sporadikus behurcolásával lehet számolni az északabbra fekvő országokba, így hazánkba is.

·     A kullancsoknak életciklusuk során minden újabb fejlődési alak eléréséhez köztigazdára és 3-10 napig tartó vérszívásra van szükségük, mielőtt a környezetbe visszakerülve átalakulnának a következő fejlődési alakká. Egy teljes ciklus általában 3 évet vesz igénybe.

·        A gazda megtalálása: A kullancsok köztigazdájukat különböző speciális hő-, légzés- és mozgásérzékelő szerveikkel találják meg. Az állatra felkapaszkodva pedig puha bőrrészt keresnek, általában a fej és a fülek környékére indulnak, hogy rögzítsék magukat és megkezdhessék a vérszívást. Az ideális hely kiválasztása után fűrésszerű alsó állkapcsukkal felvágják az áldozat bőrét, a befúródott szájszervüket pedig egy cementszerű anyaggal rögzítik (ebből a „cementdugóból” saját akaratából távozni tud a vérszívó, ha azonban húzni, tekergetni kezdjük, leginkább beletörik a fej a rögzített szájszervvel együtt). Ezután kezdődik meg a vérszívás, mely egy lassú és egy gyors szakaszból áll. A lassú szakaszban még nem történik meg a fertőző betegségek átvitele, ekkor a kullancs immunválasz-, gyulladás- és véralvadásgátló anyagokat juttat a szúrási csatornába, hogy észrevétlen maradhasson. Amennyiben a kullancs fertőzött, a kórokozók átadása általában a vérszívás kezdetétől számított 48 óra múlva kezdődik.

 

Ajánlott termékek

 

A már megtelepedett kullancs mielőbbi fertőződés-mentes eltávolítása:

·        KULLANCSELTÁVOLÍTÓ KANÁL

A kullancskiszedő kanál használatát bemutató video megtekintéséhez klikkeljen a képre! 

A kullancskiszedő kanál használatát bemutató video megtekintéséhez klikkeljen a képre!

 

Megelőzés állatoknál

·        FRONTLINE COMBO SPOT-ON KUTYÁKNAK, MACSKÁKNAK

Azonnali kezelés

·        FRONTLINE SPRAY KUTYÁKNAK, MACSKÁKNAK

·        ADVANTIX SPOT ON KUTYÁKNAK

·        SCALIBOR NYARKÖRV KUTYÁKNAK

Megelőzés embereknél

·        BUGSLOCK SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ KARKÖTŐ TÖBB SZÍNBEN

·        NATURLAND SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SPRAY

·        VAPE DERM HERBÁL SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ PUMPÁS AEROSZOL

·        VAPE DERM HERBÁL SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ KRÉM

·        VAPE DERM HERBAL TÖLRŐKENDŐ

Csípések tüneteinek csökkentése

·        AFTER BITE KIDS KRÉM

·        AUTAN AKUT CSIPÉS UTÁNI AEROSOL

·        VAPE DERM HERBÁL CSÍPÉS UTÁNI BŐRNYUGTATÓ STIFT

·        VAPE DERM HERBAL KRÉMSTIFT 2IN1

·        BIOMED SVÉDKESERŰ KRÉM

·        ANTIVAKARIN KRÉM

·        FENISTIL GÉL

·        SUSPENSIO ZINCI AQUOSA FONO VII.

 

 

Forrás:

·        http://frontline.hu.merial.com

·        http://www.advantix.hu/

·        http://www.scalibor.hu/

·        http://www.kullancsvedelem.hu/

 

 

 

 

 


Vissza az előző oldalra